De Buurtvoorlichters heeft mijn leven 180 graden gedraaid

Vrolijk komt Peter het ontmoetingscentrum binnengelopen. Hij voelt zich als een vis in het water en kent de meeste mensen binnen het centrum.

Hij gaat zitten en begint gelijk te vertellen. “Ik was op zoek naar een plek om vrijwilligerswerk te doen,” vertelt hij. “Via een maatschappelijk werker kwam ik op een plek terecht, waarbij ik een rondje ging wandelen met een meneer om zijn mantelzorger te ontlasten. Dit vond ik leuk om te doen, maar was niet wat ik zocht. Ik wilde mijn horizon verbreden en meer mensen ontmoeten. Toen kwamen de Buurtvoorlichters op mijn pad. Ik ben daar gaan kijken en ik vond het meteen al erg leuk. En eigenlijk werd het alleen maar leuker.”

Peter vertelt dat sinds de ontmoeting met de Buurtvoorlichters zijn leven enorm is veranderd. “Ik voelde me eerst alleen en ik zat vast in mijn eigen gedachten. Ik was niet zo goed in het maken van sociale contacten en zat vaak thuis. Maar bij de Buurtvoorlichters heb ik mijn draai gevonden. Ik heb weer een plek waar ik gehoord en gezien wordt. Ik voel mij nu echt gelukkig. Door mijn grenzen te verleggen heb ik mijn zelfvertrouwen weer teruggekregen.” 

De begeleiders van het project hebben Peter laten zien wat je kunt doen om mensen met andere culturen en talenten te laten groeien en te verbinden tot één groot team. “Daarmee werd ik aan het denken gezet: Hoe kan ik zelf ook iets bijdragen aan het welzijn van mensen om mij heen? Ze hebben mij geïnspireerd en gemotiveerd om met een andere kijk in het leven te staan.” Op dit moment is Peter wegens fysieke omstandigheden gestopt bij de Buurvoorlichters. Maar hij zit niet stil, hij werkt als vrijwilliger bij het Taalcafé én bij ‘Boek en Troost’, een organisatie voor lotgenoten die dierbaren zijn verloren. “Hier kan ik mijn eigen ervaring met verlies gebruiken om anderen te helpen.”

Twee maanden later sprak ik Peter weer op het kantoor van de Buurtvoorlichters in het Nelson Mandela Centrum. Hij is weer begonnen. “Ik ben drukker dan ooit maar ik geniet met volle teugen. De nieuwe mensen en activiteiten die op mijn pad komen maken dat ik tegenwoordig zelfs een agenda moet bijhouden!

Ik kan het iedereen aanraden om contact te zoeken met de Buurtvoorlichters. Of je nou een opstapje wilt maken naar een betaalde baan of opleiding of juist vrijwillig iets wilt doen, het werken bij de Buurtvoorlichters is de beste referentie die je kunt hebben.”

Geschreven door

Marilyn Anker

Stagiaire Buurtvoorlichters